Vorige
Volgende
Verhaal van

Jury aan het woord"

Jurylid & Jurydocent Sietske van der Veer over veilig (gym)sportklimaat

Talloze bestuurders, trainers en coaches volgen een cursus, bijscholing of workshop binnen het programma ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’ 
Daar zijn we ontzettend trots op. Welke stappen zetten gymclubs? Hoe ervaren bestuurders, coaches, vrijwilligers en jury het programma-aanbod? Ditmaal Sietske van der Veer aan het woord, Jurylid & Jurydocent district Oost.

Veilig Sportklimaat. Wat betekent dat begrip voor jou?
"Dat je plezier beleeft aan sport, of dat nu als deelnemer is of als jurylid. Juryleden moeten leren omgaan met druk. Die varieert al naar gelang het niveau van de wedstrijden. We maken juryleden ook bewust van het effect van hun gedrag op kinderen. Even vriendelijk kijken na afloop van een oefening en niet al beginnen met rekenen terwijl iemand nog bezig is. Op die manier kan non verbale communicatie ook op een positieve manier bijdragen aan de belevingswereld van de sporter”.

Plezier in sporten staat centraal. Jurering van turnwedstrijden is gebaseerd op puntenaftrek. Sommige mensen stellen dat ter discussie, omdat het niet uitgaat van belonen. Wat vind jij daarvan?”
“Op zich begrijp ik dat wel. Overigens vind ik het een goede ontwikkeling dat de oefeningen van de jongens/heren gewaardeerd worden met een bonus in de leeftijdsklasse 8 tot en met 12 jaar. Dan is er dus geen sprake van puntenaftrek, maar beloning. Dan is er wel meer sprake van  positief gevoel dat overheerst.”

Welke rol kan een jurylid spelen bij positief coachen?
“Door op een sportieve manier met elkaar te communiceren en open te staan voor kritiek. Een voorbeeld: dat een trainer of coach vragen stelt over een score is geen aanval op het functioneren van de jury, maar een vraag. Dat mag best, zolang dit netjes gebeurt. Iedereen kan fouten maken en het is helemaal  geen schande dat ook toe te geven.

Wederzijds respect zodat mensen zich vrij voelen en kunnen zeggen  “sorry, ik zat fout.”

“Virtueel jureren, oefeningen beoordelen op basis van uploads via social media, zie je daar toekomst in?
“Ik denk niet dat virtueel jureren en moderne technologie de huidige werkwijze volledig kan vervangen. We hechten veel waarde aan contact op de vloer. Iemand in de ogen kijken gaat toch moeilijker op afstand. De turnwedstrijden zijn ook een ontmoetingsplek voor mensen die een hart hebben voor deze mooie sport.
Misschien leuk als aanvulling, als aparte wedstrijd, maar ik denk zeker niet als vervanging van het huidige systeem.

Wat kan er in Nederland nog beter?
“Gymsport is een jurysport. Ik denk dat we ouders nog meer kunnen meenemen in hoe jurering tot stand komt. Als je daar niet in thuis bent, is dat best moeilijk. Soms leidt dat tot misverstanden. Een kind dat van de balk valt kan een hoger cijfer krijgen dan iemand die blijft staan. Vaak is er dan sprake van een verschil in moeilijkheidsgraad. Verder denk ik dat weerbaarheid meer geïntegreerd moet worden in jury-cursussen. Hoe gedraag ik me tijdens wedstrijden, hoe bereid ik me voor? Meer ruimte voor evaluatie en zelfreflectie.”

Dit verhaal komt terug in:

13-18 jaar 18-30 jaar 30+ 50+ Gymmen Dansen Turnen Springen VSK