Vorige
Volgende
Verhaal van
Jenny Hoekwater, verenigingscoördinator OKK Hardinxveld , Verenigingscoördinator

Coach aan het woord"

Uitleg Vertrouwenspunt Sport

Verenigingscoördinator Jenny Hoekwater over gymsport

Talloze bestuurders, trainers en coaches volgen een cursus, bijscholing of workshop binnen het programma ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’. Daar zijn we ontzettend trots op. Welke stappen zetten gymclubs? Hoe ervaren bestuurders, coaches en vrijwilligers het programma-aanbod? Ditmaal Jenny Hoekwater aan het woord, coach bij OKK Hardinxveld.

Wat is jouw rol bij OKK Hardinxveld?
“Sinds september vorig jaar ben ik verenigingscoördinator. Ik werk 27 uur, waarvan ik 20 uur besteed aan lesgeven. De overige zeven uur investeer ik in het plannen van lessen, attendeer ik trainers op mogelijkheden voor cursussen en bijscholing, organiseer ik verenigingsactiviteiten en houd ik me bezig met marketing en promotie. Op zevenjarige leeftijd stond ik al in de gymzaal. Daar zag ik iedereen bewegen. Dat vond ik zo tof! Al snel wist ik dat ik verder wilde in de gymsport.”   

Veilig Sportklimaat. Wat betekent dat begrip voor jou?
“Helaas is het steeds noodzakelijker om na te denken over het begrip Veilig Sporten. De maatschappij is complexer geworden. Wanneer ik vroeger op school iets verkeerd deed, moest je op het matje komen bij de directeur. Dan kreeg je een preek. Thuis vertelde je niets , anders kreeg je nog een keer straf. Tegenwoordig begeleidt een middelbare school leerlingen via twee coördinatoren in ieder schooljaar. Voor mijn gevoel is de maatschappij grover geworden. Er zijn veel factoren van buitenaf die kinderen beïnvloeden, bijvoorbeeld social media en agressief pestgedrag. In mijn filosofie, en die van OKK, moet iedereen zich veilig voelen en met plezier kunnen sporten.”

Hoe komt Veilig Sporten tot uiting in jouw lessen? 
“Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Elkaar uitlachen is bij mij bijvoorbeeld taboe. Ik pik dat niet en daar ben ik behoorlijk duidelijk in. Dat zijn waarden waar ik niet vanaf wil wijken. Overigens richt beleid zich niet alleen op leden. Ook trainers moeten zich prettig voelen op onze vereniging. Iedereen die een of enkele uren per week les geeft, doet dat niet om rijk te worden. Velen doen dit vanuit een passie voor de sport, een hobby. Wij vinden het dus minstens zo belangrijk om het ‘kader’ te begeleiden. Dat is net zo goed onderdeel van een veilig sportklimaat.’’

Hoe stimuleren jullie plezier in sporten?  
Plezier stimuleren we allereerst door zo goed mogelijk les te geven. Er staan trainers voor de groep die oefeningen kunnen aanpassen zodat ieder op eigen niveau kan bewegen. Dat geeft leden een reden om elke week te komen, je leert en het is leuk. “Buiten reguliere lessen organiseren we ook andere activiteiten. Denk aan een dropping, een disco, fietstochten of oliebollenactie. Het gaat er om dat mensen zich thuis voelen en vertrouwd raken. Hoe je je sport of club ervaart, houdt niet op bij de les of de wedstrijd. We stimuleren interactie tussen leden onderling waardoor een band ontstaat. Zo ontvangen we ieder jaar tientallen kinderen op ons Sinterklaasfeest. Dat ouders en kinderen ook naast de Sint-feestjes op school en werk naar ons komen, geeft aan dat ze het leuk vinden.” 
                       
Hebben jullie ervaring met het cursusaanbod van KNGU?
“Ik heb deelgenomen aan het verenigingstraject ‘Sportief Coachen’. Dit traject bestaat uit twee bijeenkomsten voor trainers, coaches en begeleiders en twee voor bestuurders. Daar komen aanbevelingen uit die we nu uitwerken. Er komen regels op papier en we gaan als trainers onderling elkaars lessen bezoeken om te kijken hoe een ander het doet en daarvan te leren. Daarnaast heb ik de theatervoorstelling ‘Wel winnen hè!’ bezocht. Ik geef een voorbeeld: de communicatie van coaches naar kinderen richt zich nog te vaak op het eindproduct. ‘Veel plezier’ is een andere boodschap dan ‘winnen die wedstrijd’. Uit onderzoek blijkt dat zelfvertrouwen en plezier twee belangrijke basis ingrediënten zijn voor de beleving van sport.”  Om zo te communiceren naar de leden zijn we hard aan het oefenen.