Verhaal van
Hans Gootjes, Topsportmanager KNGU en teammanager turnen Rio 2016

BLOG uit Rio (4)"

Sanne Wevers en Hans Gootjes
Eythora Thorsdottir mkfinale vloer © Thomas Schreyer.
Lieke Wevers op vloer mkfinale © Thomas Schreyer.
Lieke Wevers blij, teamfinale © KNGU
Vera, Sanne en Lieke © KNGU
Sanne Wevers, naar teamfinale © KNGU
Céline staat pers te woord na afloop kwalificatie © KNGU
Dames turnteam Rio 2016 © KNGU/Hans Gootjes
Vera en Céline teamfinale gehaald! © KNGU
Vrij oefening Celine van Gerner. © Thomas Schreyer
The OrangeElegance © KNGU
dames voor het 'podium' dames voor het 'podium'
Damescoaches (Gerben, Patrick en Vincent), fysio Mark, sportarts Karin en teammanager Hans
Technisch directeur Hans Gootjes in Rio de Janeiro
kwalificatiewedstrijd Lieke Wevers © Thomas Schreyer
Teamfoto Olympische kwalificatie © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Eythora Thorsdottir © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Sanne Wevers © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Celine van Gerner © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Vera van Pol © Thomas Schreyer

One Team One Goal - One Beam One Goal

In het vliegtuig van Rio naar Amsterdam is er tijd om de balans op te maken van deze Olympische Spelen, met de balance beam als absolute hoogtepunt. In de topsport gaat het vaak om hondersten van seconden of centimeters. De tien centimeter brede balk was in de Rio Olympic Arena het domein van Sanne Wevers. Na de unieke prestatie van Epke bij de Spelen in 2012 was er opnieuw historisch succes voor het Nederlandse turnen. De woonplaats van de 'Queen of the beam' (Oldenzaal) kleurt goud en wordt in de volksmond al Goldenzaal genoemd.

One Beam One Goal, een variant op de benadering van onze traditioneel individuele tak van sport als team, waarin geïnvesteerd is onder de noemer One Team One Goal; of eigenlijk Two Teams One Goal. De kwalificatie van twee turnteams voor Rio was immers een geweldige bevestiging van de in 2013 ingezette koers om vanaf 2020 structureel bij de beste 12 landen van de wereld te horen in het dames- en herenturnen. Focus op de eerstvolgende Olympische Spelen, maar tegelijkertijd bouwen aan een bredere en betere basis voor het opleiden van talenten en hun coaches. From Rio To Kio...!

Beide teams hebben (inter)nationaal veel respect afgedwongen. Naast de 3,5 miljoen kijkers die Sanne op prime time een sportvrouw van het jaar waardige prestatie zagen leveren, waren ook de andere prestaties indrukwekkend. Weinigen zullen aan het begin van deze olympische cyclus hebben voorspeld dat Nederlandse turn(st)ers in Rio in maar liefst zeven (7!) finales zouden uitkomen. En dan laten we de tiende plaats van het mannenteam zelfs buiten beschouwing. Mitch Fenner would have been proud.

Terwijl we nog aan het nagenieten zijn, hebben de eerste evaluaties al plaatsgevonden en hebben we de resterende tijd in Rio goed benut om het fundament te leggen voor de periode 2017-2020. De vlag mag voor even in top, al was het alleen maar omdat Sanne vanwege haar gouden prestatie de Nederlandse driekleur mocht dragen tijdens de sluitingsceremonie. Wat een eer. Een mooie keuze en motivatie van de Chef de Mission die afstraalt op ons hele TurnTeamNL...!

Hans Gootjes