Verhaal van
Hans Gootjes, Topsportmanager KNGU en Teammanager turnen Olympische Spelen Rio 2016

BLOG uit Rio (3)"

© KNGU/Hans Gootjes
Eythora Thorsdottir mkfinale vloer © Thomas Schreyer.
Lieke Wevers op vloer mkfinale © Thomas Schreyer.
Lieke Wevers blij, teamfinale © KNGU
Vera, Sanne en Lieke © KNGU
Sanne Wevers, naar teamfinale © KNGU
Céline staat pers te woord na afloop kwalificatie © KNGU
Dames turnteam Rio 2016 © KNGU/Hans Gootjes
Vera en Céline teamfinale gehaald! © KNGU
Vrij oefening Celine van Gerner. © Thomas Schreyer
The OrangeElegance © KNGU
dames voor het 'podium' dames voor het 'podium'
Damescoaches (Gerben, Patrick en Vincent), fysio Mark, sportarts Karin en teammanager Hans
Technisch directeur Hans Gootjes in Rio de Janeiro
kwalificatiewedstrijd Lieke Wevers © Thomas Schreyer
Teamfoto Olympische kwalificatie © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Eythora Thorsdottir © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Sanne Wevers © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Celine van Gerner © Thomas Schreyer
Kwalificatiewedstrijd Vera van Pol © Thomas Schreyer

Let the games begin!

Eindelijk is het dan zover. Dit weekend start het olympisch turntoernooi met deelname van twee Nederlandse teams, het resultaat van de inzet en betrokkenheid van velen: sporters, coaches, ouders, topsportclubs, CTO’s, juryleden, NOC*NSF, diverse experts en overige niet met naam genoemde personen en organisaties. Op voorhand betekent dit voor het Nederlandse turnen een historische prestatie, maar bij deze Olympische Spelen gaan deelnemen en de doelstelling om een medaille te winnen hand in hand. Dat geldt overigens ook voor de olympische kernwaarden excellence, friendship en respect.

Bart, Epke, Frank, Jeffrey, Yuri, Céline, Eythora, Lieke, Sanne en Vera zijn er klaar voor. Maar dat gold ook voor Casimir, Michel, Tisha en Reina die als reserves tot op het allerlaatste moment in training zijn gebleven. Het verdient een groot compliment dat deze Rio-waardige sporters zich consciëntieus hebben voorbereid om eventueel alsnog naar Brazilië te vliegen in het geval de situatie daarom zou vragen. Bij beide teams is deze optie in de afgelopen dagen uitvoerig aan de orde geweest gelet op de fysieke ongemakken van Epke (hand) en Céline (achillespees), onze Olympiërs van Londen. Uiteindelijk is na zorgvuldig beraad besloten de teams ongewijzigd te laten en met bovengenoemde tien sporters de kwalificatie te turnen.

Op de dag van de opening is de delegatie van TeamNL nagenoeg compleet. Toch lopen maar ca. 30 sporters mee met de openingsceremonie in het indrukwekkende Maracanã stadion; het merendeel komt namelijk al binnen 48 uur na deze opening in actie. Van het moment van vertrek uit het olympisch dorp tot aan het moment van terugkeer in de meest gunstige variant, zit op z’n minst zeven uur die grotendeels bestaat uit in de bus zitten, staan en wachten, niet bevorderlijk voor sporters die de dag(en) erna een topprestatie moeten leveren. Vanuit onze delegatie zullen in elk geval onze coaches Gerben, Patrick en Vincent alsook fysio Mark het tartan betreden als onderdeel van de Nederlandse ploeg die wordt aangevoerd door vlaggendrager Jeroen Dubbeldam en Chef de Mission Maurits Hendriks.

Over twee dagen weten we meer. Kwalificeren we ons met een of meer turn(st)ers voor een toestelfinale, zorgen we voor een absolute sensatie door een teamfinale te behalen en/of zien we Nederlandse deelname in de finale(s) van de meerkamp? Voor de fans is de wedstrijd van de mannen op prime time: 15.30 uur Nederlandse tijd. Voor het volgen van de wedstrijd van onze vrouwen is het onontbeerlijk een deel van de nachtrust op te offeren. OrangElegance betreedt het podium om 22.30 uur (17.30 uur in Rio). Namens de voltallige turndelegatie van TeamNL bedank ik tot slot iedereen voor alle steunbetuigingen en andere blijken van betrokkenheid in aanloop naar dit historische sportweekend!

Hans Gootjes