Vorige
Volgende
Nieuws
15 februari, 11:38 uur

Uitreiking Erelidmaatschap Marijke van der Tuin

Op 4 februari jl. heeft Hetty Mulder, lid van het Bestuur van de KNGU, samen met Dick Sol, oud lid van dit bestuur, het erelidmaatschap van de KNGU uitgereikt aan mevrouw Marijke van der Tuin. Dit gebeurde tijdens de feestelijke viering van het 90 jarig bestaan van “De Hazenkamp” in de Mariënkapel in Nijmegen. Marijke was volledig verrast door deze huldiging.

De Bondsraad had van tevoren unaniem ingestemd met voordracht van Marijke voor deze onderscheiding en dat zal niemand verbazen wanneer u onderstaande staat van dienst doorleest.

Marijke van de Tuin kwam in  1983 naar Nijmegen als docente LO aan de SSGN. Zij sloot zich al snel aan bij de Nijmeegse Turnvereniging de Hazenkamp waar zij van 1983 tot 2005 onbezoldigd adviseur topsport was.  Zij was de steun en toeverlaat voor de topsporters, waaronder Fieke Willems, werkte jarenlang samen met de Russische topcoach Boris Orlov en was actief betrokken bij het samenstellen van vloer- en balkoefeningen. In 1990 al werd Marijke benoemd tot erelid van de Hazenkamp.

Daarnaast was Marijke al vanaf 1977 bestuurslid van de afdeling Keurturnen Dames van de toen nog KNGV. Zij ontwikkelde samen met bondscoach Hans van Zetten een innovatief landelijk turnsysteem onder de naam “KNGV Wedstrijdklassen systeem Turnen Dames”, met een bijbehorend nieuw scoresysteem en een opleidingsmodel voor trainers, choreografen, juryleden en wedstrijdorganisatoren. Kortom een succesvolle, holistische aanpak, waar we nu eigenlijk nog steeds op verder bouwen.

Haar kwaliteiten vielen ook internationaal op: vanuit de Technische Commissie Turnen Dames  ontwikkelde Marijke zich tot een van de allerbeste juryleden van de wereld, met vooraanstaande posities in de jury bij de Olympische Spelen van Seoul (1988), Barcelona (1992) en Atlanta (1996)  als bewijs. En zij bekleedde een hoge en gewaardeerde positie bij het FIG, de Fédération Internationale de Gymnastique.

Al deze nationale en internationale vrijwilligerstaken vervulde Marijke met verve en plezier naast haar baan als docente LO en  later directeur van het CIOS. Marijke liet daarin niet alleen haar grote technische kennis en vaardigheden zien, maar ook haar sociale en communicatieve competenties. Dat allemaal samen maakt Marijke van der Tuin tot een excellent sportofficial en een ware ambassadrice voor de turnsport in Nederland en de KNGU. Kortom iemand aan wie de KNGU met plezier het erelidmaatschap toekent. Proficiat!