Nieuws
10 september, 20:04 uur

Turnteams via interlandwedstrijden naar WK

De Nederlandse turnteams (dames en heren) bereiden zich middels interne testwedstrijden en interlandwedstrijden voor op de wereldkampioenschappen in Doha (Qatar).

De doelstelling van beide ploegen is een plek binnen de top 24, wat kwalificatie voor de wereldkampioenschappen van 2019 oplevert. Het WK van volgend jaar geldt als belangrijkste kwalificatiemoment richting de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. 

Het format bij de WK is 5-4-3: dat betekent vijf sporters op de wedstrijdvloer, vier mogen er turnen en de beste drie cijfers tellen voor het teamresultaat. Een zesde sporter gaat mee naar Doha en is reserve tijdens de wedstrijd.  

Heren gaan voor top twaalf

In Doha ligt de lat voor de Nederlandse heren hoog: Bram van Bokhoven gaat met zijn ploeg voor een klassering bij de beste twaalf landenteams. In aanloop naar de wereldtitelstrijd turnen de Nederlandse mannen twee besloten testwedstrijden op 14 en 22 september. Na afloop van die twee testwedstrijden maakt Van Bokhoven bekend met welke zes turners hij naar Doha afreist.  

Op 6 oktober turnen de Nederlandse heren in Gent (België) vervolgens een interlandwedstrijd tegen België (twaalfde bij EK) en Frankrijk (derde bij EK). Na die interland besluit Van Bokhoven welke turners op de verschillende toestellen in actie komen in Doha.

Een week later, op 13 oktober, wordt er in Hoofddorp nog een interland geturnd tegen de ploeg uit Zwitserland (vijfde bij EK). 

De turners die strijden om de WK-tickets zijn Anthony van Assche, Michel Bletterman, Bart Deurloo, Bram Louwije, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Bram Verhofstad en Epke Zonderland. 

Dames gaan voor top zestien

De dames van Gerben Wiersma gaan in Doha voor een plek bij de beste 24 landenteams, maar ambiëren een plaats bij de beste zestien.  

In aanloop naar de wereldtitelstrijd turnen zij een besloten kwalificatiewedstrijd op vrijdag 21 september. Op 6 oktober turnen de Nederlandse dames in het Belgische Brugge vervolgens een interlandwedstrijd tegen België en Roemenië. Uiterlijk 8 oktober maakt Gerben Wiersma de WK-selectie bekend.  

De turnsters die in de WK-trajectselectie zitten zijn Céline van Gerner, Elze Geurts, Vera van Pol, Kirsten Polderman, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser, Tisha Volleman en Sanne Wevers. 

Op donderdag 18 oktober vertrekken beide ploegen richting Doha. In Qatar komen de Nederlandse heren als eerste in actie. Zij turnen hun kwalificatiewedstrijd op 25 oktober (subdivisie 2 om 11:30 uur lokale tijd, start aan ringen). De dames komen op 27 oktober in actie in de vierde subdivisie (start om 15:30 uur lokale tijd met een rustronde).