Vorige
Volgende
Nieuws
6 februari, 15:22 uur

Oranjeselectie turnen heren bepaald

Bondscoach Bram van Bokhoven heeft vandaag de Oranjeselectie bepaald die samen de voorbereiding ingaan voor de Olympische Zomerspelen in Tokyo in 2020. De selectie volgt op de ‘Nationale Test’, die afgelopen weekend plaatsvond.

De Oranjeselectie bestaat uit drie onderdelen, te weten het Kernteam Tokyo (KTT), Specialistenteam Tokyo (STT) en Instroomteam Tokyo (ITT). Het Kernteam bestaat uit acht turners die zich samen voorbereiden op de teamkwalificatie voor de Olympische Zomerspelen in 2020.

Bondscoach Bram van Bokhoven heeft 10 turners in de Oranjeselectie benoemd. Het team bestaat uit: Anthony van Assche (KTT), Michel Bletterman (KTT), Bart Deurloo (KTT), Rick Jacobs (ITT) Bram Louwije (KTT), Frank Rijken (KTT), Casimir Schmidt (KTT), Bram Verhofstad (KTT), Boudewijn de Vries (STT) en  Epke Zonderland (KTT).

Bij deze keuze van het kernteam van 8 turners is gekeken naar de eigen prestaties bij de vooraf overeengekomen toestellen en oefeningen en ook nadrukkelijk naar de inpasbaarheid binnen het team in aanloop naar Tokyo 2020. Aan het einde van het jaar zal er wederom een test plaatsvinden waar turners die nu nog niet zijn opgenomen of zijn afgevallen, zich alsnog in de selectie kunnen turnen.

De 8 turners van het kernteam vormen de voorlopige EK-trajectselectie. De uiteindelijke afvaardiging naar de Europese Kampioenschappen wordt in week 27 bekend gemaakt, na de twee kwalificatiewedstrijden tijdens de NK in Rotterdam (23/24 juni) en in Heerenveen (30 juni). De Europese Kampioenschappen vinden plaats van 9 tot en met 12 augustus in Glasgow.

De voorbereiding voor Tokyo verloopt onder meer via de continentale en mondiale kampioenschappen Turnen in 2018 en 2019. Deze kampioenschappen vinden plaats in Glasgow (EK 2018), Doha (WK 2018), Szczecin (EK 2019) en Stuttgart (WK 2019).

Yuri van Gelder, jarenlang een van de boegbeelden van de Oranjeselectie, maakt niet langer deel uit van de teamvoorbereidingen richting Tokyo. De KNGU erkent de kwaliteiten van Yuri op de ringen en zijn bijdrage in de afgelopen jaren. Vanuit dat perspectief wordt samen met Yuri gekeken naar een individueel traject via de World Cup wedstrijden voor dit jaar. 

De selectieprocedure voor de EK 2018 en het selectiereglement 2018 zijn hier te vinden op onze website.