Vorige
Volgende
Nieuws
23 maart 2018, 12:07 uur

Opening expositie 150 jaar gymnastiek in bondsverband

© KNGU/Jan de Koning

Ter ere van het 150 jarig bestaan van de georganiseerde gymsport in Nederland werd vrijdag 16 maart de expositie 150 jaar gymnastiek in bondsverband geopend. De expositie is een samenwerking tussen de KNGU en de Stichting Gymnastiek en Turnhistorie. De Stichting is in 1993 opgericht met als doel de geschiedenis en ontwikkeling van de gymnastiek in Nederland te bewaren.

De expositie is mede tot stand gekomen door medewerking van Jan en Ans Hoeve, Rieky den Besten, Joke de Ridder en Vera Tielrooij. ‘We zijn ontzettend dankbaar dat deze vrijwilligers zich inzetten voor het bewaren van de geschiedenis van de sport en we dit jubileumjaar iedereen een kijkje kunnen geven in 150 jaar georganiseerde gymsport’, aldus directeur KNGU Marieke van der Plas in haar openingsspeech.

Extra bijzonder was de komst van John Berends, Burgemeester van Apeldoorn. Sport staat erg centraal in Apeldoorn en eveneens de vele georganiseerde sportevenementen. Berends: 'Gymnastiek is de basis van ieder kind'. Hij was zeer verheugd met zijn bezoek aan de expositie en ziet uit naar een intensievere samenwerking met de KNGU.

Namens NOC*NSF sprak Jolina Broesder haar bewondering uit. ‘De KNGU is de oudste sportbond van Nederland en mede-oprichter van het NOC. De gymsport blijft in beweging en de mens daardoor ook. Ze kijken uit naar de volgende 150 jaar en zijn benieuwd wat voor een historie er in de toekomst allemaal bij gaat komen’.

Tot slot nam Jan Hoeve het woord om iedereen nogmaals welkom te heten en over te gaan tot de officiële opening van de expositie. Een speciaal woord werd gericht aan de heer John Tielrooij; oprichter van de Stichting Gymnastiek en Turnhistorie, oud voorzitter van de KNGV en actief bestuurslid van diverse organisatie comités. ‘Mede door de gedrevenheid en doorzetting van John Tielrooij kunnen wij u vandaag getuigen laten zijn van een stukje historie’, aldus Jan Hoeve. Helaas kon de heer Tielrooij er vanwege zijn gezondheid niet bij aanwezig zijn. Dochter Vera luidde namens hem de klok en opende daarmee officieel de expositie.

Het gehele jaar is iedereen van harte welkom om de expositie te komen bewonderen. Dankzij de Koninklijke bibliotheek zijn de turnbladen vanaf 1881 gedigitaliseerd, zodat deze ook in de expositie ruimte te lezen zijn. Neemt u gerust de tijd om dit zelf eens te zien en ervaren.

Maak een afspraak voor een bezoek via de KNGU Serviceteam en stuur een mail naar serviceteam@kngu.nl. We ontvangen je graag in Beekbergen.