Vorige
Volgende
Nieuws
8 maart, 15:30 uur

KNGU: scherpere regels voor positief (top)sportklimaat

Welzijn, plezier en veiligheid van kinderen in de sport staan voor de KNGU altijd bovenaan. Juist ook in de topsport waarin - om te kunnen excelleren - grenzen worden opgezocht en verlegd.

Het creëren van een positief (top)sportklimaat is hierin van essentieel belang. De KNGU-centra voor talentontwikkeling en topsport turnen heren en turnen dames moeten hiervoor meer aandacht hebben. Het verduidelijken en aanscherpen van het landelijk toetsingskader moet daarbij helpen.

Aanleiding voor deze aanscherping is het onderzoek van Instituut Sportrechtspraak (ISR) naar signalen over grensoverschrijdend gedrag binnen topsport turnen dames van gymnastiekvereniging SV Pax Haarlemmermeer, een van de KNGU-centra voor talentontwikkeling en topsport. Op verzoek van de KNGU heeft het ISR deze signalen onderzocht. De eindconclusie van het ISR is dat in een aantal specifieke situaties sprake is geweest van ongewenst c.q. grensoverschrijdend gedrag. Volgens het ISR lijkt er op dit moment geen sprake te zijn van structureel ongewenst c.q. grensoverschrijdend gedrag.

Desalniettemin is ieder incident er voor de KNGU één te veel – dit móét beter binnen de vereniging SV Pax. Samen met het bestuur van SV Pax zijn de signalen serieus opgepakt. SV Pax heeft volledige medewerking verleend aan het onderzoek en kondigt ook een reeks maatregelen aan. Op verenigingsniveau zijn concrete afspraken gemaakt op het gebied van communicatie, verantwoordelijkheden, preventie, coaching en intervisie met als doel incidenten in de toekomst te voorkomen. De voortgang hiervan wordt eind van het jaar door de KNGU en SV Pax geëvalueerd.

KNGU-directeur Marieke van der Plas reageert op het onderzoek: “In de (top)sport moet je áltijd kijken hoe het beter kan. Met die blik hebben we ook naar het rapport gekeken: wat kunnen wij hiervan leren? En wat geven we onze verenigingen mee? Het hoort er bij dat je bij signalen van ongewenst c.q. grensoverschrijdend gedrag zorgvuldig handelt en indien noodzakelijk ingrijpt, al dan niet na onderzoek. Dat is overigens in de eerste plaats een bestuurlijke verantwoordelijkheid van de verenigingen zelf. Uiteraard ondersteunt de KNGU hierin.” Van der Plas onderstreept verder het belang van bescherming van trainers en coaches. “Ook voor hen geldt dat zij veilig moeten kunnen werken zonder onrechtmatig beschuldigd te worden.”

“Daarnaast blijven we benadrukken dat aandacht voor de pedagogische kwaliteiten van trainers en coaches bijdraagt aan een veilig en positief topsportklimaat.” De afgelopen periode vraagt de KNGU nadrukkelijk aandacht voor de pedagogische kwaliteiten van alle betrokkenen binnen de gymsport.

Van der Plas geeft aan dat het in de kern draait om een genuanceerd dialoog met alle betrokkenen, waarbij de jonge sporter centraal staat. “Niet alleen wij als sportbond, maar ook bestuurs- en juryleden, trainers en coaches dragen deze gedeelde verantwoordelijkheid. En niet te vergeten ouders. Want er lopen nog genoeg ouders rond, die hun kind teveel pushen.”

Sport gaat over het verleggen van grenzen en het stimuleren van jonge sporters om het maximale uit zichzelf te halen. Sportbeoefening gaat echter veel verder dan simpelweg een techniek onder de knie krijgen. Het draait om motorische en fysieke vaardigheden alsook om plezier, persoonlijke ontwikkeling en veiligheid. Kennis van de sport is belangrijk, maar pedagogische vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. Immers: je haalt alleen successen in een veilig, gezond én vriendelijk sportklimaat.