Nieuws
15 maart 2018, 09:38 uur

Gymsport 150 jaar!

De georganiseerde gymsport in Nederland viert vandaag haar 150e verjaardag

Binnen het thema ‘Samen sterker’ worden tal van activiteiten georganiseerd om dat te vieren. Zo wordt het jubileumjaar op vrijdag 16 maart in Beekbergen afgetrapt met de opening van de expositie ‘150 jaar gymnastiek in bondsverband’. Hier wordt onder meer teruggeblikt op 15 maart 1868 toen in de bovenzaal van De Roode Leeuw in Amsterdam het Nederlands Gymnastiek Verbond werd opgericht, tegenwoordig bekend als Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU). Dit was de officiële start van de in een bond georganiseerde gymsport en daarmee de oudste sportbond van Nederland.

“We willen dit jubileum echt vieren met de achterban en onze fantastische vrijwilligers. Er komt geen groots jubileumfeest maar we gaan voor een jaar vol verrassende extra’s voor al onze doelgroepen. Dat energie geeft voor de komende 150 jaar”, aldus Marieke van der Plas, algemeen directeur KNGU.Ontwikkeling
De georganiseerde gymsport kent een succesvolle geschiedenis. Zowel op sportief gebied als in ontwikkeling van de sport. Naast turnen en gymnastiek maken sinds 1972 trampolinespringen, ritmische gymnastiek en jazzdans deel uit van de bond. Een decennium later werden daar acrobatische gymnastiek, rhönradturnen en groepsspringen aan toegevoegd. Van der Plas: “Inmiddels is de gymsport uitgegroeid tot een sport met maar liefst negen wedstrijddisciplines en sportproducten uiteenlopend van freerunning, streetdance, het nijntje Beweegdiploma, Your Stage tot duizenden landelijke wedstrijden en jaarlijks grote gymsportevenementen.” De ontwikkeling van de topsport resulteerde onder meer in het eerste Olympische turngoud tijdens de Spelen in 1928 in Amsterdam en de Olympische gouden medailles van Epke Zonderland (2012) en Sanne Wevers (2016). “Deze medailles vormen vanzelfsprekend de absolute hoogtepunten in onze historie”.

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF: “150 jaar gymsport van harte gefeliciteerd Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie! De oudste sportbond binnen NOC*NSF, daar zijn we trots op. De Nederlandse sport en zeker de gymsport, beweegt altijd mee met de wensen van nieuwe generaties. De KNGU mag zeer trots zijn op de mooie en vooral erg aansprekende prestaties van haar topteams. NOC*NSF blijft zich graag in de toekomst samen met de KNGU inzetten om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van sport, door het te doen en door er naar te kijken. Nederland wint veel met sport”!

Toekomst
De KNGU zet zich dagelijks in om 309.000 leden, 1.000.000 fans, 1.000 clubbesturen en 8.000 trainers met passie en plezier de sport te laten beleven. Want lef, dát maakt de gymsport uniek, elke dag een nieuwe uitdaging, een nieuwe kick. Een koprol voor een peuter, een optreden voor al je fans of een vijfde vluchtelement van Epke tijdens een Olympische finale. De gymsport draagt graag uit om grenzen te verleggen en dat al 150 jaar, daar is de KNGU als sportbond enorm trots op.