Vorige
Volgende
 
Nieuws
20 maart 2017, 13:08 uur

Flower Cup podium voor ambitie van Nederlandse trampoline springers

FlowerCup/KNGU FlowerCupAalsmeer © FlowerCup/KNGU

Afgelopen weekend was Aalsmeer het decor voor spectaculaire salto’s en indrukwekkende schroeven op de trampoline

Trampolinespringers uit zeventien verschillende landen kwamen in actie op een van de meest toonaangevende internationale toernooien van Nederland. Hét moment om te laten zien dat de trampolinesport meer in zich heeft. En dat moet de trampolinesport ook gaan doen. NOC*NSF heeft gekozen de geldelijke bijdrage anders dan in het verleden, toe te kennen aan een kleiner aantal sporten en daarmee is trampolinespringen buiten de boot gevallen voor financiële ondersteuning uit deze hoek.

Er is een ambitie binnen de trampolinewereld uitgesproken:  “Meespringen met als uiteindelijk doel presteren in de wereldtop”. Om dit op allerlei gebieden te faciliteren, is er door mensen vanuit het veld een taskforce opgericht. Mark Schuurman, voormalig consulent Trampolinespringen, is door de KNGU, op basis van zijn netwerk en opgebouwde kennis van de trampolinesport gevraagd om de Taskforce mede vorm te geven. Schuurman: 'We willen namelijk ook kunnen doorgroeien. De springers hebben een geweldige mentaliteit, maar niet de middelen om te kunnen concurreren. Wij gaan nu vanuit verschillende invalshoeken, zoals bijvoorbeeld wetenschap, de sport benaderen.'

De trampolinesport is toekomstbestendig, er komt voldoende jong talent aan. ‘Maar toch zijn we ook op zoek naar meer nieuwe talenten,’ aldus Marion Şörman, lid van de stuurgroep met als speerpunt educatie. ‘We zoeken ook de verbinding naar de zij-instromers en de funparken, juist ook om de aanvoer van talent te vergroten. De uitdaging is het vergroten van de aanvoer van talent en het ontwikkelen en behouden van dit talent met als doel Olympische Spelen 2020/2024 er weer bij te zijn.’

Volop aandacht voor de jongste springers was er ook dit weekend, onder andere voor de tienjarige Megan Brouwers. Zij kwam dit weekend voor het eerst in actie op de Flower Cup. Het jeugdjournaal volgde haar en maakte een filmpje over dit jonge talent.

De jeugd heeft prima gepresteerd tijdens het toernooi. De Nederlandse jonge springer Zilver Schmitz is als vijfde geëindigd bij de junioren. Bij de meisjes zijn er drie Nederlandse springsters in de top 10 terecht gekomen; Gerlissa van de Groep als vijfde, Caitlin van den Heuvel zesde en op de zevende plaats Katie Cowles.

Bij de vrouwen kwamen verschillende Nederlandse springsters in actie. En niet onverdienstelijk, Pascal Wiebering, de huidig Nederlands kampioene, haalde het podium met een derde plek. De springster van Triffis Alkmaar haalde in totaal 51.430 punten. De winnares uit Azerbaijan, Sviatlana Makshtarova, haalde 52.505 punten en op de tweede plek eindigde Rachel Tam uit Canada. Verder eindigde er nog acht andere dames uit Nederland bij de top twintig. Op de negentiende plek eindigde de ervaren Nederlandse springster Bo Bet, voor haar was de deelname aan de Flower Cup haar eerste wedstrijd in een jaar tijd. De 21-jarige liep in 2016 de Olympische Spelen net mis en heeft dit jaar veel blessureleed gekend.

Roel Teillers eindigt in Aalsmeer, als beste Nederlandse man, vijfde, gevolgd door Demmers op plaats acht.

Lees ook: Artikel Volkskrant

Dit nieuwsbericht komt terug in:

Springen Trampolinespringen Topsport