Vorige
Volgende
Veilig sporten

Veilig sportklimaat - KNGU

KNGU: van 10 punten naar twee sporen

De afgelopen jaren heeft de KNGU een aantal stappen gezet op weg naar een veilig sportklimaat. Op basis van die resultaten zijn we nu overgestapt van het 10 puntenplan voor een veilig sportklimaat (VSK) naar twee sporen om VSK in zijn totaliteit te kunnen borgen binnen de gymsport.

Het eerste spoor heeft te maken met aanbod/borging van VSK binnen de verenigingen. Verenigingsondersteuners komen langs en begeleiden de verenigingen die graag willen dat hun leden met plezier en veilig kunnen sporten. In overleg wordt besloten welke interventies en acties binnen de vereniging het meest waardevol zijn. De VSK-verenigingsondersteuners helpen je graag.

Het tweede spoor heeft te maken met de organisatie KNGU. Graag willen we het VSK-gedachtengoed binnen onze diensten en producten zoveel mogelijk opnemen. Dit betekent dat we moeten kijken naar alles wat we organiseren, al onze producten, diensten & activiteiten en zien hoe we daar een VSK in meenemen zodat iedereen met plezier en veilig kan sporten.

Plezier
Met name omdat de KNGU veel clubs met jeugdleden heeft, is het belangrijk dat we negatieve coaching en grensoverschrijdend gedrag zien als ongewenst gedrag. Een leven lang met plezier sporten bereik je als je geen negatieve sportervaringen meeneemt uit het verleden.

‘Gewenst gedrag stimuleren en ongewenst gedrag voorkomen’ is een verantwoordelijkheid van iedereen! Ouders, bestuursleden, trainers & coaches en juryleden op alle niveaus moeten we werken aan een veilig sportklimaat.
Zowel op verenigingsniveau (bestuurlijk- technisch- en jurerend kader) als op landelijk niveau (docenten, commissieleden) organiseren we scholingen die ervoor zorgen dat betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een veilig sportklimaat voor de sporter.

Dit artikel komt terug in:

VSK