Vorige
Volgende
Veilig sporten

Schone sport

Dopingreglement

Dopingreglementen
De KNGU volgt de reglementen van de Dopingautoriteit; de Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting.

Als gymsporter, lid van de KNGU moet je je houden aan de regels van het dopingreglement. Het is van belang om goed op de hoogte te zijn van de regels. Dat geldt niet alleen voor de gymnast maar ook voor de trainers, clubbestuurders, begeleiders en andere betrokkenen.

Wat is doping?
Doping is het gebruik van stoffen en methoden die voorkomen op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap). De stoffen en methoden op deze lijst voldoen aan minimaal twee van de volgende drie criteria:

  • de stof/methode is prestatiebevorderend;
  • de stof/methode is schadelijk voor de gezondheid;
  • de stof/methode is in strijd met de ‘Spirit of Sport’. Hiermee bedoelen we de waarden en normen van de sport, zoals Fair Play.

Dopinglijst
Je bent als gymnast zelf verantwoordelijk voor eventuele verboden stoffen die in je bloed of urine worden aangetroffen. Het is daarom van belang te controleren of middelen op de dopinglijst voorkomen. In middelen die door een arts worden voorgeschreven (bijvoorbeeld astmamedicijnen en insuline) of bij de drogist worden gekocht kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Check deze tips voor een schone gymsport!

Dispensatie voor medicatiegebruik
Het kan zijn dat je vanwege een ziekte of aandoening medicatie moet gebruiken die op de dopinglijst staat. Hiervoor dien je dispensatie aan te vragen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Internationaal actieve sporters moeten dit meestal bij de Internationale Federatie afhandelen. Wanneer dispensatie is verkregen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe lang de dispensatie geldig is.

Het gebruik van geneesmiddelen waarin dopinggeduide stoffen voorkomen is slechts toegestaan onder strikte voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Dispensatiebijlage, die onderdeel uitmaakt van het Nationaal Dopingreglement.

Voedingssupplementen
Doping gebruik je niet altijd bewust. Je kunt gebruikmaken van met doping vervuilde voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld vitaminepillen. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. De voedingssupplementen die op deze lijst staan zijn per batch gecontroleerd op de aanwezigheid van dopinggeduide stoffen. Meer informatie over dit systeem kun je vinden op: www.dopingautoriteit.nl/nvzt.

Dopingcontroles
De Dopingautoriteit voert bij Nederlandse sporters de dopingcontroles uit. Om een goed anti-dopingbeleid te kunnen voeren is het van belang ook buiten wedstrijdverband, dus tijdens trainingskampen, thuis of op een trainingslocatie, dopingcontroles uit te voeren. Sporters in de Testing Pool zijn verplicht om periodiek hun contact- en verblijfsgegevens aan te leveren en te updaten: de zogenaamde whereabouts.

Vragen?
Bij de Dopingautoriteit kan iedereen terecht die vragen heeft over doping én alles wat met doping te maken heeft. Heb je een vraag, stuur dan een e-mail naar: dopingvragen@dopingautoriteit.nl

Informatie
Tips voor een schone sport.

Dit artikel komt terug in:

VSK