Vorige
Volgende
 
Daarom

Aangepast sporten

Beweegdiploma
Special Gymnastics Day 2013 Almelo © Cees van Cuijlenburg
Special Gymnastics Day 2013 Almelo © Cees van Cuijlenburg
Collecteweek Fonds Gehandicapten 2014 © KNGU
Aangepast sporten © KNGU
Beweegdiploma
G-Gym © KNGU
G-Gym © KNGU
© KNGU

Ook met een beperking kun je gymmen.

Binnen het aangepast sporten kennen we G-gym en Gym-Extra.

G-gym
G-gym richt zich op de motorische ontwikkeling en bewegingspatronen van mensen met een verstandelijke beperking. In principe verschilt gym voor mensen met een verstandelijke beperking namelijk niet van gym voor reguliere groepen. Bij G-gym sport iedereen in het eigen tempo en op het eigen niveau. Vanuit een basis van plezier en zelfvertrouwen wordt gewerkt aan het verbeteren van de motoriek en het uitbreiden van bewegingspatronen.

Uitdaging
Veelal richten gymclubs zich in de lessen (eerst) op algemene basisoefeningen gymnastiek en sport en spel. Maar ook mensen met een verstandelijke beperking willen uitgedaagd worden.
Want wist je dat je met G-gym ook aan DOE-dagen en wedstrijden kunt meedoen? Daarnaast worden bijvoorbeeld ieder jaar de Regionale Special Olympics gehouden met verschillende sporten, zoals gymnastiek. Daar kun je als club dus ook bij aanwezig zijn. Daarvoor ga je naar de Special Olympics.

Gym-Extra
Iedereen wil graag sporten. Ook kinderen met een lichamelijke beperking en daar is Gym-Extra precies op gericht. Samen sporten op eigen tempo en niveau, gewoon lekker in beweging zijn, plezier maken! Net als andere kinderen “gewoon” lid zijn van een sportvereniging. Soms durven kinderen vanwege een motorische achterstand, lichamelijke beperking of chronische aandoening helemaal niet deel te nemen aan het gymuurtje op school of aan een spelletje op straat. En dan is sporten helemaal niet leuk. En wat is dan mooier dan dat een kind bij jou komt en zegt: “Ik kan nu ook meedoen."

Plezier en zelfvertrouwen
Vanuit een basis van plezier en zelfvertrouwen wordt bij Gym Extra gewerkt aan het verbeteren van de motoriek en het uitbreiden van bewegingspatronen. Kinderen leren tijdens de les om te gaan met hun beperkingen en hun eigen mogelijkheden ontdekken. Ook is het lesuur zeer geschikt voor kinderen die wat moeilijker bewegen door overgewicht.

Enthousiast?
Je kunt meteen starten met G-gym of Gym-Extra. Kijk op de website waar deze lessen bij jou in de buurt gegeven worden.